Het hele jaarFEESTEN, dat wil toch iedereen?

Ieder jaar vraagt mijn schoonmoeder: ¨Zijn er nog wensen voor Sinterklaas of wil je ergens een bijdrage voor.¨ Zo ook vorig jaar.


Al enige tijd struinde ik het internet af op zoek naar mogelijkheden om meer overzicht binnen de 12 maanden van een jaar voor onze dochter te creëren. Overzicht, maar vooral ook rust. De basisschool waar onze dochter zit heeft een katholieke identiteit maar is al jaren bezig met het uitzetten van een nieuwe koers om de kinderen klaar te stomen voor de 21ste eeuw. De nieuwsberichten die we van school ontvangen staan bol van mooie termen als ‘eigenaarschap’, ‘persoonlijk meesterschap’, en ‘erkende ongelijkheid’ . Oh en zo hier en daar worden er uitjes en vieringen gepresenteerd. Deze laatste zorgen steevast voor spanning bij onze dochter. Juist omdat er zo weinig gevierd wordt op haar school ligt er voor haar gevoel op die paar vieringen een vergrootglas: Het moet dan dus leuk zijn. Met haar enorme prikkelgevoeligheid heeft ze al aardig wat vieringen moeten missen domweg omdat ze er gewoon ziek van wordt. De druk zorgt dan letterlijk voor ziekmeldingen. Ook een verjaardagsfeestje of in het vooruitzicht gestelde Sinterklaas- of kerstcadeaus kunnen haar dusdanig van het pad brengen dat er geen feestsfeer meer overblijft. Dit moet anders kunnen dacht ik. En, het kan dus ook anders!

Tijdens mijn zoektocht kwam ik uit bij het boek: Het hele jaarFEESTEN Lente & zomer met Lisa Wade & Daan Rot. Meteen wist ik welk geschenk op mijn verlanglijstje kwam te staan: Dit boek! Ik was zo blij als een kind toen ik het cadeaupapier van mijn pakje haalde. ¨Kijk¨ zei ik tegen mijn dochter, ¨nu kunnen we iedere keer een beetje feestvieren, misschien lukt het dan beter.¨

2 Februari was het zo ver. Ons eerste jaarfeest uit het boek: Maria Lichtmis. Al weken van te voren konden we lezen, om ons heen kijken en spulletjes verzamelen. We zochten Sneeuwklokjes tijdens het uitlaten van onze hondjes, verzamelden walnotendoppen en kaarsvet. Knutselden een sneeuwklokjesketting en maakten een echte seizoenstafel. Wat een gezelligheid! Maar ook, wat een bewustwording. Bewustwording op velerlei manieren. Het samen zijn, samen doen en samen ervaren. Een verdieping van ons inmiddels redelijk back to basic leventje.

Manlief keek de eerste jaarfeesten van een afstandje toe en at netjes op wat hem voorgezet werd waaronder pannenkoeken, een broodhaantje en een door dochterlief gemaakte bruidstaart. Totdat het zomer werd. Ook hij nam het prachtige boek ter hand en las op de dag van Sint Jan de verhalen van Daan Rot en Lisa Wade. Het bleef niet alleen bij lezen, we hielden ons eerste kersenpitspugenkampioenschap. Als nieuweling in de jaarfeesten behaalde manlief meteen de hoogste score: 6m90!!! Het was een prachtige dag: Watergespetter, een bloemenkrans, sla met zure saus (sla en aardappeltjes uit eigen tuin!) en megabellenblaas. Hoe simpel en zonder al te veel beladenheid kan feestvieren zijn….

Het hele jaarFEESTEN vroeg op Instagram en Facebook welke plek hun boek in het gezin inneemt. Hier inmiddels een hele grote plek. Ondanks dat onze dochter al een tiener is, is dit boek een prachtige houvast om het jaar rustig door te glijden. Om te genieten. Om samen met je gezinsleden mooie herinneringen te maken. Om stil te staan bij de seizoenen, de natuur in te gaan, lekker te lezen, te verdiepen, te knutselen en nog zo veel meer. En….om kennis te maken met de Vrijeschool.

Trouwens, 3x raden wat er op mijn verjaardagsverlanglijstje staat. Exact. Het hele jaarFEESTEN Herfst & winter.

1 gedachte op “Het hele jaarFEESTEN, dat wil toch iedereen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *