Aarde

Zoals (bijna) iedere ochtend:
Koffie, mobiel krant lezen en ontwaken.

Toch lijkt het wel wakker worden uit een nachtmerrie deze ochtend. Vlinder dartelt en kakelt er behoorlijk op los. Het ergert me. Ik zou bijna zeggen shut the f*ck up, wat doet het er allemaal toe! Tranen branden in mijn nog amper open zijnde ogen. Alle huiselijke zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon…. Als reuzenpanda´s uit Sichuan in China. Als berggorilla´s uit de Democratische Republiek Congo…., als amfibieën uit de Miombo Woodlands in Zuid-Afrika, of plantensoorten uit de Amazone en zo kan ik wel even doorgaan. Het krantenartikel, ¨Helft van Planten en dieren in natuurgebieden in gevaar door klimaatverandering¨, uit het AD, stemt mij vreselijk ongelukkig. WTF mensen! Wat hebben we de aarde aan gedaan en nog erger, wat blijven we (wij, met grote aantallen) de aarde aan doen. We gaan maar gewoon door. Gewoon, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Onderzoeken over klimaatverandering nemen we aan zoals het wisselgeld en het kassabonnetje bij het boodschappen doen. Alles raast maar door. De inspiratiekaart ¨Waar ga jij dit jaar op vakantie?¨ staat nog net niet direct naast het betreffende krantenartikel.

Overigens wel naast een ander: ¨Grootschalige kinderarbeid in auto´s en elektronica¨. Kinderhanden die met pikhouwel en blote handen het mineraal mica voor ons delven om iedere benodigde printplaat mogelijk te maken. Met andere woorden, bijna ieder stroomvretend ding in ons huis te laten functioneren. ¨Het is schokkend te zien dat bedrijven amper weten dat in hun producten een grondstof zit die door kinderhanden los is gebikt¨ volgens Aysel Sabahoglu valt te lezen in het artikel. De goed functionerende mens als geheel, dus als producent (geld verdienend) en als gebruiker (geld spenderend), lijkt zich dus werkelijk niet te bekommeren om datgene wat buiten de eigen ik en bijbehorende kringen afspeelt. Volgens de inspiratiekaart gaan we gewoon doodleuk naar India op vakantie om mooie plaatjes (met de smartfoon) te schieten van alle prachtigheden, maar sluiten de ogen voor de illegale mijnen (tot 90%!) van sheet mica uit datzelfde India voor die plaatjes schietende smartfoon.

Mijn ogen kunnen sloom zijn in de ochtend, dat geef ik grif toe.

Maar als bedrijf zijnde….? Of wellicht zelfs de ogen bewust sluiten? Het gewoon niet willen weten waar je grondstof vandaan komt. Het kan er bij mij niet in! Het komt er ook niet in!

Ik spring mijn bed uit en stap onder de douche.
Ik maak haast. Ik was geen haren.
Ik voel de noodzaak om nu echt vaart te maken van MIJN druppel op een te gloeiende klimaatplaat. Ik wil wel namelijk wel onder ogen komen dat iedere minuut per dag minder douchen er op jaarbasis 365 zijn. Of beter gezegd 6 uur per jaar! 6 uur minder lang stromend water. 6 uur minder lang CO2 de lucht in laten stomen.

6 uur, deze uitkomst dokterde Vlinder zich overigens uit nadat ik haar in vogelvlucht even had bijgepraat waarom mama eigenlijk een ochtendhumeur had. Ze keek me smekend aan toen ze me aanhoorde en voegde er aan toe: Mama alsjeblieft laat de aarde niet vergaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *